5 טיפים לאימון שלא תשמע באף מקום
יש לך תוכנית אימון ותפריט תזונה? חכה את החלק המשמעותי עדיין לא למדת.
1- תתרכז באופן ומוסר עבודה ולא בתוכנית עצמה
אם הייתי צריך לבחור בין עבודה קשה בתוכנית אימונים גרועה או אימון חפיף בתוכנית אימון של אלופים, הייתי בוחר באופציה הראשונה. יש המון דוגמאות של מפתחי גוף או פיטנס מודל (במיוחד ביוטיוב) אשר מדגימים ומתאמנים לפי תוכניות מאוד גרועות ועדיין יש תוצאות יפות. מכאן אפשר להבין שמוסר עבודה הם חלק יותר משמעותי מתכנון של תוכנית האימון. אני תמיד מזכיר למתאמנים שלי שלא מספיק לבצע את התוכנית האימון לפי מה שרשמתי, אלא צריך גם לעבוד קשה.
האמת היא שכמעט אף פעם לא מאשימים את המוסר העבודה באימון בכישלון וחוסר תוצאות, אלא תמיד מחפשים מה לא טוב בתוכנית האימון או בתפריט תזונה כי זה כבר לא תלוי בנו. על הנושא הזה אתם לא תשמעו מהמאמן שלכם, כי זה נושא שלא נעים לדבר עליו מול המתאמנים, אבל זאת האמת חברים.
2- תבדוק את הטכניקה שלך
כל מתאמן ותיק חושב שהטכניקה שלו מושלמת, אבל אם יש לך מאמן או חבר לאימון שבאמת יכול לאשר את זה בכנות, מה טוב. אם אתה מתאמן לבד בחן את עצמך שוב.
כאשר מדובר על טכניקה נכונה אנחנו רוצים לתת דגש על שריר האגוניסט(ראשי) ולהוריד כמה שאפשר סטרס ממפרקים ורקמות החיבור. לכל תרגיל יש דגשים שונים, אציג כאן דגשים כללים-
- אל תתן להתקדמות במשקלי עבודה לפגוע בתרגיל עצמו- למשל הוספה של עוד 10 קג בסקוואט על חשבון עוד 2 סמ בעומק הירידה
- התרגיל אמור להתחיל ממצב שבו השריר מתוח לגמרי ובסופו מקוצר לגמרי. למשל בתרגיל המתח, כאשר אנחנו מתחילים את העליה, שריר הרחב גבי מתוח לגמרי וכאשר אנחנו נוגעים עם בית החזה(עצם הבריח) ולא עם סנטר.
- להקפיד על שלב האקסצנטרי(שלב שבו השריר מתארך)
לרוב המתאמנים מזלזלים בשלב האקסצנטרי כי חושבים שרוב העבודה מושקעת בשלב הקונצנטרי. (במתח- שלב הקונצנטרי הוא שלב העליה ושלב האקסצנטרי הוא שלב הירידה). חשוב לציין ששלב האסצנטרי הוא יותר חשוב משלב הקונצנטרי והשריר מסוגל להפיק בו הרבה יותר כוח.
- תגדיר תמיד את מטרת התרגיל
אם אתה מבצע לחיצת רגליים במכונה ורוצה לתת דגש על עבודה על השריר הארבע ראשי וממקם את כפות הרגליים למעלה, כנראה שפספסת את הנקודה. בכל תבחר את הדגשים הנכונים בהתאם למטרה.
3- תשלב את הרצונות שלך עם מה שצריך לעשות
אם תבצע רק מה שאתה אוהב, רוב הסיכויים שלא תגיע רחוק, אותו הדבר לגבי אם תבצע רק את מה שצריך, כי מהר מאוד תשבר ולכן אני תמיד ממליץ לבחור בשילוב הנכון בין רצון ולחובה.
כל אחד מושכר במשהו שונה- אני מוכשר בתרגילי כוח אבל כשזה מגיע לשלב המתיחות להגדלת טווחי תנועה ומניעת פציעות, אני תמיד בורח משם. לכל אחד יש את המכשול הזה שיכול לגדול ולהתפתח במשך השנים להתחיל להגביל בעתיד. מה שטוב הוא שאנחנו במשך תקופה לא ארוכה מסוגלים להסתגל לכל משכול שיכול להגביל אותנו ולאמץ בתור משהו חובה.
4- האויב שלך- חוסר התקדמות לינארית
על מנת שהאימון יהיה מוצלח, חייבים להתקיים בו 2 דברים- האימון חייב להיות קשה והקושי אמור לעלות כל הזמן. אני תמיד אומר למתאמנים שלי- "אף אחד עדיין לא הפך לדוגמן פיטנס בטעות". לכן המאמץ והקושי של אימון חייבת לעלות באופן עקבי כל הזמן, שם אנחנו משיגים את ההתקדמות אמיתית. אם היום אתה מבצע סקוואט עם 100 קג ותמשיך לעשות אותו מחר, אתה לא תתקדם, לעומת זאת אם תוסיף מחר עוד 5 קג למשקל הכולל אתה עשוי להתקדם וכך גם בעתיד.
5- מה שמשעמם- מסתבר שעובד
רוב התוכניות האימון המוצלחות ותפריטים הם לצערי מאוד משעממים, נתולי גימיקים חדשים, שיטות חדשות וטכניקות מהחלל. הקושי האמיתי הוא חוסר נוחות וכאב, הרי בלי זה אנחנו לא נתקדם ולכן אנחנו נתמודד עם הקושי הזה לאורך כל הדרך. לא, לא יהיה קל אף פעם, תמיד יהיו מכשולים שירצו להחזיר אותנו כל פעם אחורה, אבל האופי שלנו ורצון להגיע למטרה תמיד יהיה שם בשביל להזכיר לנו למה התחלנו לעשות את זה. ההתמודדות הזאת היא תהיה בכל מקום ואין כאן קיצורי דרך או קסמים והסוד הוא לראות בקושי הזה אתגר ולא מטרד.